Lieve allemaal,
De bbq is vanwege de wind niet doorgegaan gisteren. De Spanjaard die de bbq organiseert ligt met zijn boot buiten voor het strand en hij wilde bij zijn boot blijven in het geval zijn anker begint te krabben.
Ondertussen doen wij het rustig aan en gaan 1 keer per dag naar het dorp om daar een cappucino en een kopje thee te drinken. Nog even onze mail checken, boodschapjes doen en dan weer richting de boot.
Veel mensen vragen zich af hoe we nu koken en hoe het nu gaat met eten aan boord.
Nu heb ik voor vertrek de AH bijna leeggekocht en de Lucas Klamer heeft ook goed aan ons verdiend. In de boot hebben we nu allerlei soorten groenten in blik. In Spanje hebben we onze blikvoorraad bijgevuld met tauge in blikjes. We hebben zo'n 25 kg rijst aan boord en heel wat pakken met pasta en pakjes gezeefde tomaten. Naast ingeblikt vlees in verschillende varriaties (gehaktballen met jus, thaise kip, karbonades,..) hebben we ook blikjes met tonijn.
Zodra we kunnen, kopen we verse groenten. Nu is het de truc om die zo lang mogelijk goed te houden. De aardappels blijven lang goed zodat we daar ook een paar kilo van aan boord hebben. De uien heb ik een een grote zak gekocht en die worden elke dag gecontroleerd en gedraaid.
Voor overige groenten zoals paprika en tomaten geldt een beperktere houdbaarheid. Zij liggen op een goed geventileerde plek en worden om de dag gecontroleerd op rotte plekken. De citroenen worden verpakt in aluminiumfolie.
Ik moet zelf meer netten ophangen om alle groenten in op te hangen zodat ze niet liggen te rollen in de boot en daardoor meer beschadigen.
Als we in de haven liggen dan halen we elke dag ons eten en proberen zo weinig mogelijk te putten uit de boot voorraad. Tijdens het zeilen heb ik voor de eerste dagen voldoende vlees en groenten. Later moet ik overstappen op andere gerechten zonder vlees of onze eigen gevangen vis gebruiken.
In de boot hebben we een 3 pits kooktoestel en een oventje waarin brood gebakken kan worden. Op dit moment heb ik nog geen eigen brood hoeven bakken omdat we elke keer nog steeds vers brood hadden. Of de zogenaamde tosta's aten, dat zijn kleine broodjes die lijken op bescuit en prima smaken.
We hebben een koelkast in de boot maar die hebben we op zee maar een paar dagen aan. Dit omdat hij veel stroom vraagt. Dus zodra het vlees op is dan gaat de koelkast uit.
Al met al zijn we goed in staat om een voedzame en gevarrieerde maaltijden te bereiden. Het fruit blijft ook redelijk lang goed waardoor we toch onze vitamientjes binnen krijgen.
We hebben aan boord een voorraadlijst waarop staat hoeveel blikjes ananas en zo we nog hebben en waar het ligt. Zodra we op de canarische eilanden zijn dan zullen we de laatste grote inkopen doen voor de oversteek en het caribisch gebied. Daar zijn de prijzen heel wat horen dan hier. Voor 4 tomaten vragen ze rustig 20 dollar. Dit komt met name door de charterschepen die alles voor hun gasten willen betalen. De gasten geven in hun vakantie zoveel geld uit dat de lokale bevolking daar graag van profiteerd.
Het water uit de nu inmiddels schoongemaakte tank gebruiken we voor het koken en wassen en zo. Het drinkwater hebben we in flessen aan boord. Dit omdat je vanaf nederland eigenlijk geen drinkwater meer kan tanken.
Of te wel bijna alle beschikbare plaatsen in de boot is inbeslag genomen door eten en drinken. Zodat we in ieder geval de eerste paar maanden niet omkomen van de honger of dorst.
Hier in het dorp is de kerstgekte ingeslagen, buiten is het 24 graden.... Ik heb Wido nog niet weten te overtuigen dat wij toch echt niet kunnen achterblijven en dat we voor 55 euro een echte kunstkerstboom moeten kopen. De kerstversieringen zijn overal te koop er is zelfs een winkeltje in het dorp van 2 bij 2 meter volledig gewijd aan kerstmis. Wat hier in de mode lijkt te zijn zijn 'schitterende' kerststukken volledig in zilver gespoten en dat voor een zacht prijsje van 40 euro.
Wat ik wel mis is dat er in de supermarkt nog geen Rudolf the Rednosed Reindeer klinkt. Maar ondertussen worden jullie overspoelt met sinterklaasliedjes gna gna.
groetjes wido en marleen